Wisselteelt

DE VERSCHILLENDE GEWASSEN

Schermafbeelding 2015-03-06 om 08.33.39Groep 1: De koolgewassen

Koolgewassen hebben hele vruchtbare grond nodig, dus moet je elk jaar dit perceel veel compost geven. Kolen worden vaak niet zelf gezaaid maar als plantgoed gekocht, broccoli, spruiten en chinese kool zijn (volgens mij) wel makkelijk op te kweken uit zaad. Voorbeelden van koolgewassen: Rode-, witte-, bloem- en Chinese kool, spruitjes, broccoli, raapjes, radijzen en raapstelen.

Groep 2: De bladgewassen

Bladgewassen moeten eigenlijk geen apart perceel hebben doordat ze allemaal tot verschillende families behoren én verschillende compostbehoeftes hebben. Je kan dus gewoon de sla bij de kolen, de veldsla tussen de erwten en de rucola naast de wortels zetten. En je kan bladgewassen ook als voor-en nateelt zetten. Maar omdat ik elk jaar prei en Nieuw-Zeelandse spinazie zaai heb ik een bladgewassenperceel vandoen. Over het algemeen hebben bladgewassen veel compost nodig. Voorbeelden van bladgewassen zijn: Alle soorten sla, zuring, prei, andijvie, postelein, spinazie, warmoes, selder en kervel.

Groep 3: De vruchtgewassen

Vruchtgewassen hebben ook een vruchtbare grond nodig, dat mag vaak ook (verteerde) stalmest zijn. Redelijk wat vruchtgewassen moeten in een serre gekweekt worden, de vruchtgewassen die met gemak buiten geteeld kunnen worden zijn: pompoen, courgette, sommige tomaten en maïs. Ik heb ook al aubergines, paprika’s en pepers gehad, maar door gebrek aan maanden zon smaken ze nooit zo zomers als zou moeten.

Groep 4: De wortelgewassen

Wortelgewassen groeien zonder compost, ze halen de restjes van de vorige jaren uit de grond en dat is voldoende. De grond moet wel diep losgemaakt zijn, anders krijg je korte wortelen. Om de wortelvlieg te vermijden worden wortelen altijd in combinatie met gewassen uit de lookfamilie gezaaid, zaai dus een rijtje wortelen naast een rijtje look/ui/sjalot. Voorbeelden van wortelgewassen zijn: wortelen, pastinaak, venkel, schorseneer, rode biet, ui en knoflook.

Groep 5: De peulgewassen

Peulgewassen hebben geen compost nodig maar laten wel een rijke grond achter en zijn dus de ideale voorteelt voor de kolen die het jaar nadien opstaan. Voorbeelden van peulgewassen zijn: erwt, peul en boon.

Gewas soort Goede buren (wat kan wel)  Slechte buren (wat kan niet)
 Aardbeien Borage, kropsla, knoflook, peterselie prei, radijsjes stambonen, spinazie, tijm, tomaat, ui, veldsla bloemkool, broccoli, komkommer, Koolsoorten, spruiten
 Andijvie Koolsoorten, knolvenkel, prei, sluitkool, stokbonen, tomaat, venkel
 Asperges Komkommer, kropsla, peterselie, pluksla, tomaten Knoflook, uien